Pokreće Blogger.

Sedmična lista želja

>> subota, 30. travnja 2011.

1. Calvin Klein Beauty



Calvin Klein Beauty parfem budi ultimativnu moć ženstvenosti i sofisticiranosti, zarobljavajući duh žene koja posjeduje neodoljivu unutrašnju ljepotu blistave aure. Trenutno ga možete kupiti u CM-u po posebnoj cijeni od 79,90 KM za edp 30 ml, ili 111,85 KM za edp 50 ml.

2. Pupa Luminys Baked All Over Illuminating Blush Powder
Predivno rumenilo sa rozim i brončanim nijansama koje sadrži mat nijanse kao i one sa sjajnim česticama, a idealno je za cijelo lice, dok su sviejtlo roza sjajna i brončana sjajna fantastične i kao sjene za oči.         (42,00 KM)

3. Bourjois Effet 3D sjajilo
Meni jedno od najdražih sjajila, ne previše ljepljivo kao mnoga, sa predivnim nijansama od kojih je skoro nemoguće odabrati samo jednu, prelijepe teskture i sjaja. (18,50 KM)
4. Artdeco sjenice za oči
Za većinu vas je dovoljno samo reći da su ponovo na akciji, 3,90 KM. Ako postoji neko ko ih nije dosad probao, onda trk u CM, jer jeftiniju a ljepšu sjenu nećete naći sigurno. Artdeco sjene se kupuju pojedinačno, a uz to možete kupiti i kutiju poput ove na slici da ih fino spakujete. Predivna svilenkasta tekstura, bezbroj nijansi, mat ili sjaj, dovoljni su razlozi da kupite bar jednu. Ali teško da će vaša artdeco kolekcija ostati samo na jednoj :).

5. L'Oreal Volume Million Lashes

 Jedna od boljih maskara u ovoj cjenovnoj kategoriji, a trenutno u Kozmu na akciji košta 21,00 KM.

Read more...

Primers ili podloge

>> četvrtak, 28. travnja 2011.

Evo mene :) nešto sam vam bizi ovih dana.

Helem, da malo popričamo o primers ili podlogama.

Postoji nekoliko vrsta: za sjene, za puder, za karmin. Dok nisam saznala za tu điđu, uvijek sam prije sjene stavljala puder tečni, pa puder u prahu i na to sjenu. Izdrži to gotovo pa čitav dan, ali ako je vruće...naprave se linije, kapci se znoje.

Primer za puder bi trebao da izravna lice, smanji pore, zadrži masnoću, pravi barijeru između lica i pudera i naravno da održi puder na licu cijeli dan. Kao i svi kozmetički proizvodi i ovih nalazimo u jeftinijim i skupljim verzijama.

Mary Kay. Ako imate prilike i kupujete na ebay, ovo je inače solidna kuća za malo novca. Tako i ovaj primer daje dobre rezultate.

Skuplja a dobra verzija je Make up for ever. Oni imaju u više boja, zavisno od potreba. Ako recimo sakrivate crvenilo, uzećete ovaj zelenkasti...
U zadnje vrijeme gotovo pa sve kozmetičke kuće imaju primer. Izaberite prema svog budgetu.

Za oči sam koristila par komaTa i mogu vam reči šta je meni odgovaralo. Kupila sam elf prije nekih 2-3 mjeseca i sasvim je OK...ako nećete sa šminkom cijeli dan biti pa još na trening odletiti na brzaka.
Onda je art deco imao svoje poznate podloge na sniženju, kupi meni Nadi i to. Ta mi nikako nije odgovaralo...kao da su mi uljepljeni kapci, osjetim ga na očima. Večini cura sa foruma koje su kupile ovu podlogu je super.

I na kraju ja nabasah na too faced na ebay i kupim ja i ovo čudo. Moram priznati da odradi posao kako treba. Odem i na trening, oznojim se, sjena stoji kako stoji.


Spominjah ovaj za usne.
Ovaj sam skoro drzala u rukama i razmišljala da kupim. Ali onda shvatim da bi to bilo stvarno malo previše za nanošenje svaki dan. Umjesto njega, ja ovaj elfov ponekad stavim na usne ako je tamniji karmin u pitanju taj dan.


Postavlja se pitanje treba li vam primer za bilo šta? Iskreno, ovaj za oči bi bio najbitniji jer nekako kad su oči uredno našminkane, ostalo se da popraviti na brzaka.

Pozdrav od mene

Michun :)

Read more...

Novi parfemi : Flora by Gucci Eau Fraiche

>> srijeda, 27. travnja 2011.



Nekako s proljeća, parfemske kuće uvijek izbace nove, proljetne parfeme ili bar osvježene verzije onih starih. Proljetne verzije parfema su uvijek lakše, svježije od standardnih, a  meni su prosto neodoljive. 

Ovog proljeća i Gucci predstavlja jedno Eau Fraiche izdanje, i to proljetnu prošlogodišnjeg veoma popularnog Flora parfema. Flora by Gucci Eau Fraiche je cvijetno-voćni omaž mladalačkom optimizmu i romantici. Mnogo je lakši, prozračniji i svježiji od originala i moram priznati, meni lično se mnogo više dopada. 

Obogaćen je svježim notama citrusa u gornjim notama i zelenim i morskim nijansama u srcu parfema, dok je baza ostala jednaka  kao u stare Flore. Kompozicija počinje sa mandarinom, bergamotom, patuljastom narančom, limunom i božurom. Srce je sačinjeno od ružinih latica uz zelene i vodene dodatke na bazi sandalovine, pačulija i ružičastog papra.

Dizajn bočice podsjeća na 70-te godine, a za reklamnu kampanju je opet odabrana Abbey Lee Kershaw.

Parfem se pojavljuje u izdanju toaletne vode od 50 ml i 75 ml.

Read more...

Deborah lakovi - 2 za cijenu jednog

>> utorak, 26. travnja 2011.


Ukoliko još niste odabrali svoje dvije omiljene nijanse Deborah lakova, koje u ovom periodu možete kupiti po specijanoj ponudi, 2 laka po cijeni jednog, onda je vrijeme da svratite do neke od drogerija i odaberete. Da li ćete se odlučiti za svoje dvije uobičajene nijanse, ili ćete kombinovati jednu klasičnu nijansu sa jednom trendovskom ili ćete odabrati oba (ili četiri možda) u nekoj od trend boja kao što su  plava, zelena, pink ili ćete odabrati neki iz ponude u mat nijansama, samo je vaša odluka. Cijena ovih lakova u DM-u je 10,30 i 10,50 KM.

 


Deborah Milano će u maju lansirati nove nijanse 7 Days Long lakova za nokte, sa „Water Ice“ efektom, koji savršeno upotpunjuju postojeću paletu, kao i u paleti Deborah mat lakova za nokte Sense Tech, gdje će pored postojećih uvesti i 6 prekrasnih nijansi - od nježno pink, petrolej plave, žad zelene, bordo, crvene do crne 100% mat, i najnovije dramatične trendi nijanse – tirkiznu i lila.






 Kad su u pitanju Deborah Shine Tech lakovi za nokte, i tu dolaze noviteti, jer od maja mjeseca će  na tržištu  biti u novom ruhu. Nova široka četkica, prilagodljiva je svim oblicima noktiju i omogućava nanošenje laka u jednom potezu na cijelu površnu nokta, a Mineral Complex je obavezni sastojak, koji sadrži hranjive tvari, esencijalno važne za nokte.

Read more...

U potrazi za..

>> ponedjeljak, 25. travnja 2011.

U ovosedmičnom izdanju rubrike U potrazi za... predstavićemo vam Amelu i kozmetički salon pri frizerskom salonu poznatom pod imenom Kod Bahe. Kao što sam i napisala sinoć, u ovoj rubrici ćemo se potruditi da  nađemo i predstavimo kozmetičarke, frizerke, krojačice iz više gradova, pa počinjemo sa Zenicom.

Salon kod Bahe ili Friseko, se nalazi preko puta Penzionerskog doma u Zenici, a u sklopu njega imate i kozmetičke usluge kao što su čišćenje lica, depilacija, oblikovanje obrva, kao i manikir i pedikir. Ja sam svoje noktiće u subotu prepustila vještim Amelinim rukama i mašti, i pokazujem vam rezultate klasičnog manikira sa frenchom, uz Amelin umjetnički dodir, i to na noktima koji su bili užas prije toga.


U ovom salonu klasični manikir košta 10 KM, french manikir 15 KM, nadogradnja sa gelom 30 KM, a nadogradnja sa porculanom 40 KM.

Klasični pedikir košta 15 KM, a Amela uspješno rješava i sve probleme kao što su urasli nokti ili kurije oči.

Svoj termin možete rezervisati na broj 061/519536 ili 032/424009

Vjerujem da ćete i vi biti zadovoljne Amelinim radom, a jednu čitateljku danas nagrađujemo besplatnim manikir tretmanom uz french lakiranje.

Kako vidim da teško ide sa fotografijama, za početak ćemo smanjiti zahtjeve :) Nagradu će dobiti prva Zeničanka (ili bilo koja djevojka kojoj nije mrsko skoknuti do Zenice na manikir), koja se prijavi sa  komentarom na ovaj post i kaže koji dio Malih Ženskih Tema joj se najviše sviđa!

Read more...

Svastara!

Evo jedan postic koji cu nazvati svastara. Nemam bas puno vremena da vam pisem jer il sam bolesna il imam ispite (imam u cetvrtak ispit! na rubu sam zivaca!)

Prvo zelim da pricam o ljetu :D mislim, ne bas bas o ljetu, ali ima veze s ljetom.
Znate onaj osjecaj kad se ljeto blizi i onda vam je samo jedno na pameti - da stanete u kupaci i dobro izgledate na plazi?
Jeste li razmislile da se mozda pocnete zdravo hraniti?

- Izbacite secer, koristite med/javorov sirup/steviju za zasladjivanje. Ako nista barem zamijenite bijeli za pravi smedji secer! Ali imajte na umu, secer je cista glukoza, to je prazna energija, i vece konzumacije secera ce dovesto do pretvaranja ugljikohidrata u masnoce!

- Ne konzumirajte NIKAKVE sokove, pri tome mislim na kupovne - kada popijete jednu limenku (33ml) Coca-Cole, to je isto kao da ste pojeli 10 kocki secera! Ko bi normalan sjeo i pojeo 10 kocki secera?

- Nemojte jesti kupovne slatkise! Znam da je tesko, i ja sam se jedva odvikla. ALI, kada pojedete jedan Snickers, king size, to je isto kao da ste pojeli 13 i pol kocki secera! Umjesto toga, kuhajte. Kao prvo, djeluje terapijski, i kao drugo, imate kontrolu nad kolicinom slatkog u kolacima!

- Naucite citati deklaracije na svemu sto kupite! Ne, ne mislim da konstantno brojite kalorije, one su samo jedan djelic u svemu. Gledajte koliko ugljikohidrata konzumirate! Gledajte koji UH su u pitanju! Koliko vlakana ima u tome sto jedete! Postoji jednostavan recept za smrsati - pazite na unos u g lj i k o h i d r a t a! Svi nepotroseni ugljikohidrati se pretvaraju u masnoce! ALI, to ne znaci da ne mozete nista jesti - hljeb od punog zrna, integralna tjestenina, par kockica cokolade, sve je dozvoljeno - ali naucite se samokontroli i nemojte se u 10 navecer prejedati cokoladicama.

- Redovna tjelovjezba je mozda 30% uspjeha, ali bez toga necete nista postici osim dobiti opustenu kozu nakon sto tih 5kg spadne. Ujutro pretrcati barem 5km! Ne morate ni trcati, mozete i hodati, ali predjite tih prokletih 5km dnevno! Navecer neka laganija vjezba, ja sam postala opsjednuta yogom! I ne mislim na onu dosadnu "dan je lijep, mislite na oblake" yogu, vec ashtanga ili vinyasa ili neki drugi oblik power yoge! Ne izlazi vam se iz kuce? Ni to nije problem. Ima kupiti dvd-ove sa raznoraznim tjelovjezbama i slicnim stvarima. Jillian Michaels, Billy Blanks, Cathe Friedrich - samo izaberite svoju vrstu vjezbe. Djevojke pricaju da su imale velikih uspjeha sa 30 day shred od Jillian Michaels - vi koje gledate The Biggest Loser znate ko je ona :D.

- Umjesto dva obroka dnevno, raspodijelite na pet. Znam da neki nemaju vremena, ali vremena za to treba naci, jer tijelo nece biti gladno ako ga hranite svakih par sati, a ako ga hranite dva puta dnevno usporice vam se metabolizam! I to je mucenje ponovo ga vratiti u normalu.

- I za kraj, NE se opsesivno vagati! Ovo je mozda i najbitniji faktor u svemu. Umjesto toga, nabavite krojacki metar i mjerite kriticne tacke - struk, kukove, bokove, bedra. Da vam bude zanimljivije, slikajte progres! Jer dok vjezbate grade se misici, a spada masno tkivo. Medjutim jedan kilogram misica je volumenom manji nego kilogram masnoce.
Pratite ove savjete i garantujem vam da ce se kroz par dana poceti primjecivati napredak!
Dokaz sam ja, na ovaj jednostavan nacin sam smrsala 10kg u 2 mjeseca i sad uspjesno odrzavam tezinu. A jedem sve zivo :D.

Druga stvar o kojoj zelim pricati je prirodna kozmetika. Ko o cemu, ja o prirodnoj kozmetici.
Prije mozda dvije sedmice, otkrila sam novi brand prirodne kozmetike. Zovu se Natuderm Botanics, dolaze iz Njemacke, i imaju BDIH certifikat. Proizvodi ne sadrze sastojke zivotinjskog porijekla, sve je iz kontroliranog organskog uzgoja, parabeni i parafini, kao i parfemi su nepostojeci u ovim proizvodima!
Ja sam isprobala cetiri proizvoda. Losion i kupka za tijelo ginko+sipak, Tonik za lice ginko+hamamelis i SOS intenzivni gel ginko+aloa vera. I naprosto sam odusevljena. Ledja i ramena su mi po prvi put nakon dugo vremena bez ikakvog osipa. Tonik za lice je predivan! I nisam se osula od njega. SOS gel mi je onako...djeluje ali ne bas brzo. Miris svega nije nesto...iz razloga sto ne sadrzi parfeme. Ali meni to ne smeta, bitnije je da je prirodno :D nego da lijepo mirise.
Najbolja stvar od svega je da su cijene smijesne! Najskuplji proizvod, ovaj tonik za lice, kosta smijesnih 15tak KM! Dokaz da ne mora biti skupo da valja!
Svima sa osjetljivom kozom, a i onima sa neosjetljivom svakako preporucujem da probaju ove proizvode. Ja sam bas bas prijatno iznenadjena. Imaju linije za suhu kozu ginko+maslina, za osjetljivu (i masnu) kozu ginko+mikrosrebro, za zrelu kozu ginko+pjescana ruza i specijalnu liniju za lice ginko+hamamelis. Pored toga, imaju i za tijelo losione, kreme, razno razne mazalice, kao i paste za zube, dezodoranse, sampone za kosu! I sve je prirodno! I jeftino! Potrazite u apotekama!

I za kraj, treca stvar o kojoj zelim pricati. Ide nam ljeto (ponovo ljeto) i znojenje ce biti manje vise neizostavno. Medjutim, ja sam otkrila savrsenu kombinaciju dezodoransa i deo kreme koji ne samo da djeluju, nego i previse dobro djeluju!
U pitanju je Lidera deo krema. Stavlja se dva puta sedmicno na ciste pazuhe i neutralise koliko god moze svaki neugodan miris znoja. Ali ne sprijecava znojenje. Tu na scenu stupa Ritualsov Dezodorans Antiperspirant (nemam problema sa dozivljavanjem antiperspiransa kao horora i mislim da je to sve neosnovan strah). Ne samo da sprijecava znojenje, vec i prelijepo mirise! Ja sam uzela Chinese Silk, to je zeleno pakovanje, u stiku (jer ne volim u spreju dezodoranse). Mirisala sam i crveno pakovanje, Crystal Mint, i to je jedan savrseni ljetni miris. Plavi, Cool, mi nekako vise vuce na muski miris. Uglavnom, ovaj moj jako dugo drzi, ako ga stavim ujutro osjetim ga i navecer da mi mirise :D. I ne znojim se ni sekunde. Stvarno preporucujem ovaj deo, bas me je ugodno iznenadio.
Cijena Lidera kreme se krece od 3.90KM do nekih 4.50KM, zavisi gdje kupujete. Cijena Rituals dezodoransa je 18.50KM, ali vrijedi svake marke. U dvije sedmice ga nisam uopste puno potrosila, pretpostavljam da ce dugo trajati.

Eto, to je bio jedan brzinski post od mene. Ovaj prvi dio bi vjerovatno trebao ici u stil zivljenja, ali hajde...

Read more...

Sedmična lista želja

>> nedjelja, 24. travnja 2011.

Mislim da ova tema zaslužuje svoju sedmičnu listu želja, pa će od sad i to biti redovni dio Malih Ženskih Tema.

1. Collistar Gloss Design
Usne čini punijima čak za +25%. Hidratizira i smanjuje vidljivost bora na usnama. A tek nijanse..

2. Novo Lancome Ultra Lavande Rumenilo
Paleta rumenila u ružičastim, ljubičastim i breskvastim tonovima koju možete nanijeti na obraze kao klasično rumenilo ili koristiti kao iluminator za isticanje pojedinih dijelova lica. Cijena: 78 KM
 3. Daisy Eau So Fresh
Treperav, dražestan, hirovit, Daisy Eau So Fresh je nova varijanta originalnog Daisy by Marc Jacobs. Prenosi vas na sretno i sunčano mjesto koje zrači duhom mladosti i svježinom. Cijena: 137 KM
4. Collistar Mascara Design 
zahvaljujući ekskluzivnom LashPulp Complexu, oblaže svaku trepavicu pojedinačno, intenzivno povećava volumen, čineći trepavice dužim, savršeno uvijenim i oblikovanim. Dostupna je i u vodootpornoj verziji, kao i u verziji sa ekskluzivnom extension formulom obogaćenom specijalnim najlonskim vlaknima koja produžavaju i zgušnjavaju trepavice, kreirajući efekat izuzetno dugih trepavica. Cijena: 39 KM

5. Deborah Quad Eye Design sjenilo za oči
Jedna paleta koja sadrzi presovane sjene u 4 usklađene nijanse – baršunaste mat i sa sjajem. Od četiri ponuđene kombinacije, ja biram Quad 04 each and every rose. Cijena: 19,50

Read more...

Trebate novu maskaru?

>> subota, 23. travnja 2011.

U tom slučaju sačekajte 1.maj, jer tada počinje akcijska ponuda za Deborah maskaru Definitive Volume, koju ćete moći kupiti po specijalnoj promotivnoj cijeni od 9,90 KM.


Deborah Definitive Volume maskara daje pogledu intenzivnost i dubinu definiranjem vaših trepavica. Uz to daje zapanjujući volumen i ujedno uvija vaše trepavice.

Read more...

Nagrade podijeljene!

>> petak, 22. travnja 2011.

Moram vas obavijestiti da su Azra i Alema Misilo prve odgovorile na nagrdano pitanje danas, ali ostanite uz Male Zenske Teme, nove nagrade će uskoro stići!

Read more...

Deborah Euphoric Shine sjajilo za usne i Everet vas nagrađuju!

Jako sam sretna da vas obavijestim da su Male Ženske Teme dobile svog prvog prijatelja. Kompanija Everet za dvije čitateljke poklanja set Deborah Euphoric Shine sjajila i trio sjenila.

Iz svog dugogodišnjeg iskustva u otkrivanju i zadovoljavanju ženskih potreba u sferi make up proizvoda Deborah izvlači ono najbolje i kombinira sa najnovijom naučnom frontom u kozmetici: Neurokozmetikom.


Kao rezultat spoja tradicije i najnovije tehnologije nastaje novi Deborah sjaj za usne Euphoric gloss!!!


Zahvaljujući otpuštanju neurotransmitera poput dopamine, ovaj sjaj osim estetskog efekta ujedno poboljšava mikro-cirkulaciju usana, te ih njeguje i hrani.

No, Euphoric Shine je i veoma tajno ali učinkovito i efikasno oružje svake žene koja želi ostaviti dojam i biti neodoljiva! Prekrasne, intenzivne, senzualne nijanse, koje odlično prijanjaju, njeguju usnice i traju dugo. Usnama daju poseban sjaj istaknut refleksijom blistavih mikro čestica. Nježan, ugodan okus i miris orhideje upotpunjuju veličanstveno euforično zadovoljstvo!!!
Dopamin je inače poznat kao “molekula dobrog osjećaja”!
Dakle nanesite novi Euphoric Shine, budite seksipilni i neodoljivi, a ujedno se osjećajte savršeno dobro i uživajte u euforiji Vašeg novog sjajila!


Nagradu će dobiti prve dvije čitateljice koje odgovore na pitanje:


Iz kojeg grada dolazi brand Deborah?


Odgovor ostavite kao komentar na ovaj post  (ispod) -po mogućnosti ili na ovu temu (sa strane)!


Read more...

Novi parfemi: Chloé Rose Edition

>> srijeda, 20. travnja 2011.

Za ljubitelje Chloé edp mirisa, Chloé je lansirao  limitirano izdanje sa roza mašnom.


Chloé je prirodan, ženstven, seksi i šik miris. Chloé je dragocjen, moderan, romantičan i jedinstven u svakom smislu. Neprolazan je i vječan kao što je ženstvenost. Pun je senzualnosti, snage i individualizma.

Gornje note: ružičasti božur, nježna ruža i frezija.
Srednje note: cvijet magnolije, đurđevak i ružine latice
Donje note: cedarovina, amber i med.
Chloé bočica je luksuzna, obložena pravim srebrom, romantična i delikatna. Mašna na bočici je ručni rad.

Preuzeto sa http://www.everet-group.com/

Read more...

Noktići, ručice

>> utorak, 19. travnja 2011.

Evo dolazi lijepo vrijeme, skidamo rukavice i čarapice.

Za sad ću vam samo nešto reći o njezi ruku i noktiju na rukama. Za stopala nisam stručnjak, ne lakiram nokte na nogama, nisam kompetentna :)

Njega: kožice nemojte sjeći. Ja sam sjekla dugo godina i shvatila da je to Sizifov posao. Osim toga, posjekla sam se par puta. Kupite ovu olovkicu i nanosite što česće ulje na kožice i skroz oko noktiju. Gurajte kožice onim štapićem iz pribora. Ova olovkica sprječava rast kožica definitivno! Oprobala ja. Kupovala sam i druge (čitaj jeftinije kopije) ali ni blizu ovoj.E sad, malo intenzivnija njega. Dobih ja ovaj set na poklon. Rekoše mi da je horor skup za điđu al eto. Nakon dvije godine kažu dođeš sa računom i dobiješ novo ulje i ovu četvrtastu veliku turpiju. U uputstvu predlažu da jednom sedmično isturpijate nokte sa sve tri str. ove turpije odozgo (nakon skraćivanja istih na željenu dužinu) i kapnete kap ulja na svaki nokat. Utrljate i nakon sat dva možete lakirati nokte.

Znam da nemaju svi priliku ovo kupiti, ali sam vidjela da ima ovih turpija kupiti. A što se tiče ulja, mislim da bi E vitamin ulje moglo dobro poslužiti.

Ako se vam se desi da vam zimi ispucaju ruke...glicerin i pamučne rukavice preko noći pomažu.



Lak, lakiranje! Prva stvar...french više nije u modi. Tako je out :) In su boje i to drečave. Roze, ciklama, ljubičasta, zelena, žuta.
Probala mnoge ali OPI je stvarno vrijedan svake pare. Kod nas je poskup ali na ebay za nekih 15 KM možete naći lak sa poštarinom. Kod nas su od 28 do 32 KM...koliko sam vidjela po gradu. Boje su famozne. Postojani su, meni traju od 5 do 7 dana. Zavisi koliko radim, od dužine noktiju itd. Imaju i super web stranicu gdje možete probati lak na određenu dižinu noktiju i boju kože...dobijete sliku kako bi izgledalo na vašoj ruci.




Svako veče prije spavanja namažite ruke kremom...dm, atrix, nivea, solea.

Michun :)

Read more...

Olovka, liner, sjena

>> četvrtak, 14. travnja 2011.

Šta je najbolje rješenje za šminkanje...

Sve naravno zavisi kakav efekat želite postići. Ja inače poznata kao osoba koja voli čiste linije, preferiram tzv. tečni tuš.

Olovke. Puno veci izbor boja neko kod tečnog tuša, jeftinije su i možete ako ste vični šminkanju sa jednom olovkom napraviti različite lukove. Možete izvući ravnu liniju ili je malo razmazati gumicom ili četkicom. Gornji kapak, donji kapak...


Tečni tuš. Ima ih u par izvedbi. Tečni sa četkicom, tečni sa gumom, felttip i kao flomaster. Ima sad i onaj pot što se četkicom nanosi ali taj nisam imala prilike probati.
Definitivno najbolji za mene je ovaj.

Jutros sam stavljala flomaster i došla do zaključka da ipak nije onako crn i plastičan kako ja volim da izgleda liner.


Da bi ste oko uokvirili sjenom, treba vam tamnija sjena i tanka čvrsta pljosnata četkica. I pomalo, crtica po crtica i uokvirite oko. Možete kombinovati olovku i sjenu ako niste baš dobri s linijama. Ovo je u stvari najbolji način za smokey wet look.



Savjet: olovke redovno šiljite da se ne bi skupljale bakterije i ne dijelite ih ni sa kim.

Michun :)

Read more...

Podočnjaci, podočnjaci...

>> ponedjeljak, 11. travnja 2011.

Kao što kaže narodnjak :)

Od kad znam za sebe muku mučim sa podočnjacima. Moja prva šminka sa 14 god. je bio korektor u sticku, marke Rosal. I onda bi ja krenula sa drugaricama u šetnju i stavim korektor...našminkana.

Kod većine područje oko očiju je veoma suho i koža često može biti tanka. Moja je 20 x tanja od ostatka lica.

Njega ovog dijela lica...stavljam kremu za to područje prije šminke. Kreme koje su meni godile: clinique all about eyes, oxytokin, loreal. Uvijek biram one koje se brže upijaju jer se treba šminkati ubrzo nakon stavljanja iste. Uveče prije spavanja stavljam ulje E vitamin. Ponekad stavljam tufere sa hladnim mlijekom...to je dobro kad sam umorna i kad me peku oči.



Sto se tiče korektora...tečni sa četkicom najbolje prekrivaju ali su obično jako suhi. Koristila sam jedno vrijeme Elizabeth Arden ali toliko mi je bilo suho oko očiju da me je svrbilo.

Trenutno koristim YSL tečni puder koji odlično prekriva i plavetnilo oko očiju. Malo poprašim prije šminke sa kamenim puderom za normalnu ili suhu kožu i to je to.
Ja sam jedno vrijeme bila sigurna da postoji način da ih se riješim...kremama, tabletama, nečim. Nakon kratke potrage sam shvatila da mogu biti svjetliji i tamniji a zavisno od toga koliko sam spavala i da li sam umorna, ali da ih se nikad neču riješiti.

Drage moje sapatnice, nadam se da sam malo pomogla.
Michun :)

Read more...

Med!

>> petak, 8. travnja 2011.

U danasnjem moru preparata za bilo koju potrebu tesko se sjetiti da se ne moraju tolike pare bacati na njih jer ima i jeftinija alternativa. Priroda!

Danas cu vam pisati o medu.

Med ima izuzetna antibakterijska i hidratizirajuca svojstva, pomaze regeneraciju koze i smiruje upale.

Kvalitetan med ne kosta vise od 10-tak, 15KM pa do 20KM kod nas.
Za najbolji med najpametnije ga je kupiti u biljnim apotekama ili na sajmu meda (koji jedva cekam!!!). Ne samo da je u tom slucaju sigurnije da je ispravan, nego su tete u biljnim apotekama dosta upucene u ljekovita svojstva meda i mogu vas posavjetovati koji da uzmete zavisno od problema koje imate. Ista je stvar sa sajmom - tu med prodaju ljudi koji proizvode med! Treba da ima sve potrebne certifikate: da je 100% cist (zato se ne kupuje med u supermarketima, pricala sam sa jednim medarom i ne biste vjerovali stvari koje mi je ispricao da stavljaju u medove i sta sve podvaljuju za med), i da je pregledan i odobren za upotrebu. Nagradjivani medovi nisu nuzno i bolji, ali u svakom slucaju su kvalitetni.
Dobar med ce se kristalizirati (iliti sto mi kazemo usecerice se :D), i to ravnomjerno. To ne znaci da se med pokvario, iako dosta ljudi to misli. Ako ga se malo zagrije on opet postane tecni med, znaci samo ga potopite u vrelu vodu. Razlicite vrste meda kristaliziraju u razlicitom vremenskom razdoblju.
I da, ne kupujte med sa kojekakvim raznoraznim stvarima unutra (tipa med sa brusnicom, ili med sa nekakvim travama i slicno). Prije spomenuti medar mi je takodjer rekao da dodavanje tih stvari u med smanjuje potenciju meda i on vise nije isto djelotvoran kao kada je cist.

Najcesce vrste meda kod nas su bagrem, kesten, kadulja, cvjetni livadski med...meni to nema toliko razlike ako cu koristiti na kosu i kozu, ali sto se tice unosenja meda u organizam ima itekako razlike: bagremov med smiruje zivce :D, kestenov smiruje stomak, kadulja je dobra za kasalj, iskasljavanje i prehlade. Lavandin med je dobar za hronicne bolesnike, vrijesak za izmokravanje. Tamni sumski med (cisti medljikovac) je dobar za anemicne osobe, popravlja zeljezo u krvi. Postoji i ekspresni, gdje se pcele hrane sokovima voca, povrca, jajima i mlijekom. Konzumacijom ovog meda covjek unosi u organizam potrebne vitamine i hormone, jako je dobar.

Ja uzimam uvijek uzmem ili kesten ili bagrem, ne znam zasto, navika je to. Bagrem je jako svijetao, a kesten jako taman med.

Med ima primjenu na svakom dijelu tijela, tako da se izrazim: sa medom je piling ne samo abrazivno nego i hidratantno sredstvo, maska od meda za kosu je cini sjajnom i mekanom (genijalna zamjena za silikone), malo meda na usnama ih zacas izlijeci od pucanja... Meni je obavezan u vecini kucnih recepata i uvijek imam barem dvije tegle meda u kuci.

Prije nego sto vam dam par svojih recepata s medom, moram spomenuti jos jedan pcelinji proizvod koji uvijek koristim a to je propolis. Propolis ima sva ista svojstva kao i med, ali pojacana. Mozda je ipak bolje da to ostavim za neki drugi post, da u detalje objasnim o cemu se ustvari radi. Svejedno, htjela sam spomenuti to.

A sada vam evo i receptici:

1. Piling za kozu od meda

10 supenih kasika meda
5 supenih kasika smedjeg secera, radije sitnijeg, ili ako imate osjetljiviju kozu onda stavite kukuruzno brasno ili mljevene bademe za jaaaako blagi piling.
3 kapi etericnog ulja*1
------------------------------------------------------
Dovoljno je sve izmjesati i dobili ste lijep piling za kozu. Treba odmah sve iskoristiti. Za vece kolicine povecajte doze sastojaka. Mozete dodati i neko bazno ulje, tipa jojobe ili ljesnjaka (ili maslinovo, koje ja nikako ne koristim), ne previse, mozda samo jednu cajnu kasiku. Takodjer, mozete dodati i jednu cajnu kasiku mlijeka (mada ne znam ima li to efekta - al Kleopatra se kupala u mlijeku :D).

*1 ja stavim etericno ulje lavande, mozda ste vec primjetili da sam opsjednuta istim. Ono je pogodno za sve tipove koze. Umjesto njega moze se staviti i ulje rimske kamilice, koje djeluje smirujuce, ili ulje australijskog cajevca - 100% cisto, koje djeluje protuupalno.

2. Maska za kosu od meda

1 supena kasika baznog ulja*1
2 supene kasike meda
1 supena kasika pravog cimeta*2
2 kapi etericnog ulja po izboru *3
------------------------------------------------------
Pomijesajte sastojke i stavite na kosu. Drzati najmanje pola sata - a najvise koliko hocete - prije normalnog pranja kose. Med kosu cini sjajnom i hidratizira je, a kombinacija cimeta i meda bi trebala da potice rast kose. Medjutim, cimet isto tako prirodno posvjetljava kosu i daje joj crvenkasti odsjaj ako vam je kosa podlozna tome, pa pazite. Obicno se od jedne primjene nece nista desiti, pogotovo sa ovako malom kolicinom cimeta, ali necu da me krivite ako vam posvijetli kosa :D, jer 100 ljudi 100 cudi :). Ako vas je strah za boju kose, dodajte i supenu kasiku mljevene kafe, a u tom slucaju dodajte jos jednu kasiku meda ili kasiku mlijeka. Ako necete koristiti ni cimet ni kafu, onda stavite jednu supenu kasiku brasna, jer treba da se napravi pasta da se moze lijepo staviti na kosu.

*1 Razlicita bazna ulja se koriste za razlicite tipove kose. Kokosovo ulje je jedino ulje koje moze prodrijeti u jezgro dlake i ja ga obozavam koristiti na kosi. Takodjer je jako dobro za perut. Jojobino i ljesnjakovo ulje je dobro sa smedju i crvenu kosu, i ona hidratiziraju kosu. Maslinovo ulje je dobro za svjetlije nijanse kose, u kombinaciji sa etericnim uljem rimske kamilice. Sto se masne kose, kao sto je moja, tice, ja ulje nekad izostavim, ili koristim manju kolicinu kokosovog ulja ili ulja sezama - oba imaju prirodni SPF i stite kosu od UV zraka. Arganovo ulje je genijalno za kosu, ali ga se rijetko gdje kod nas moze naci, i pri tome je skupo. Ako ga mozete nabaviti iz Maroka tim bolje. Bukvalno preporodi kosu a sadrzi veeelike kolicine vitamina E. Ljesnjakovo ulje je isto pogodno za masnu kosu.
*2 Dobro pazite kada kupujete cimet. 99% cimeta kod nas nije ustvari pravi cimet vec cassia, koja u vecim kolicinama moze biti otrovna. Sastav mora biti 100% Cinnamomum verum. Mirisu skoro isto, cak i izgledaju skoro isto kad su u prahu, ali razlicite su.
*3 Rimska kamilica ojacava i blago posvjetljava kosu. YlangYlang, ruzmarin i cajevac poticu rast kose. Cajevcem se borimo protiv peruti, ylangylang smiruje tjeme, a ruzmarin ojacava korijen kose. Lavanda smiruje tjeme.

3. "Regenerator" za kosu od meda, iliti dobra zamjena za silikone*1
4 case tople vode
1 cajna kasika meda.
------------------------------------------------------
Otopite med u vodi i nakon samponiranja i ispiranja stavite na kosu. Ne mora se ispirati jer je kolicina meda jako mala. Kosa bude mekana i sjajna.

*1 Silikoni prividno kosu cine sjajnom. Ono sto se desava je da se oni lijepe za dlaku, oblazu je i zadrzavaju vlaznost unutra. Medjutim, silikon se nece isprati samo samponiranjem i ispiranjem, tako da svaki put kad operete kosu i nanesete silikone oni se samo lijepe za dlaku i onda je jedini nacin da ih se ispere dubinskim pranjem.

Eto, ja se nadam da vam nije bilo previse dosadno citati ovaj predugi post :D. Slobodno mi javite kakve ste sve nacine nasli da koristite med u njezi tijela, lica i kose :).

Napomena: ja nisam strucnjak niti aromatarapeut i sve moje znanje o etericnim uljima i slicnim stvarima je samouko. Ako sumnjate da sam nesto pogrijesila, slobodno me ispravite :). E, da, i trudnice ili one koje to zele biti trebaju se prvo posavjetovati sa ljekarom prije nego koriste etericna ulja.

Read more...

Tonirane kremice

>> srijeda, 6. travnja 2011.

Želite da za vrijeme toplijih dana malo odmorite lice od pudera i malo se lakše šminkate, ali ipak ne vjerujete baš prirodnom izgledu i make up-u bez pudera? Pa razumijem vas, i sama uporno sebi ponavljam da se puder ne mroa nositi, da ga čak treba izbjegavati koliko se može, bar kad je toplije vrijeme i ne treba nam njegova uloga zaštitnika kože od vjetra i hladnoće, ali i dalje se ne znam našminkati ako preskočim taj prvi korak.

Zato su tu tonirane kremice, da malo osvježe i izjednače ten, daju onaj blagi sjaj i mekoću licu i da čine dobru podlogu za ostatak šminke. Početkom svakog ljeta, natjeram se zamijeniti puder, bar za dnevni make up, nekom od toniranih krema.

Tonirane kreme su kombinacija hidratantnih krema i tekućih pudera, tako da u isto vrijeme imaju više dobrih efekata, s jedne strane osiguravaju potrebnu dozu vlage, ali su im uz to dodati high-tech pigmenti za fino nijansiranje i zdrav sjaj puti. Uz to, neke od toniranih krema sad već imaju i anti-aging djelovanje, a većina ih ima UVA i UVB zaštitne faktore, te time vas ujedno štite od lošeg uticaja sunčevih zraka. Uz to, uz njih neće vam se začepiti pore, nećete imati one osušene momente na licu niti one tačkice kao tragove pobjeglog pudera. One naravno imaju manje prekrivanje, ali ako vam to nije prioritet, onda definitivno trebati probati neku.

Tonirana krema se može nanositi i direktno na lice, ali ako imate suhu kožu, svakkao nanesite svoju hidratantnu kremu kao podlogu.

Na tržištu postoji velik spektar toniranih krema u različitim cjenovnim kategorijama.

U nekom povoljnijem segmentu nalazi se Niveina tonirana krema, pojavljuje se u dvije nijanse Natural i Bronze i košta oko 13 KM. U DM-u se mogu naći i Balea i Alverde tonirana krema. Meni lično Nivea nije odgovarala, ali ja imam prilično suho lice te mi je djelovala vodenasto, ali znam da mnogim djevojkama ona super odgovara.

Vjerovatno najpovoljnija opcija je ELF-ova tonirana krema koja košta 1,5 GBP, znači oko 3,60 KM, i dolazi u velikom broju nijansi.
http://www.eyeslipsface.co.uk/product~prodID~30.htm
Kao prelaz ka skupim kremicama pojavio se Olay sa svojom toniranom kremom koja je kombinacija njihove hidratantne anti-aging kreme i Max Factorovog pudera. Lično je nisam probala, jedino što sam čula o njoj je da ima pojak miris na koji se treba navići i da malo vuće na žuto. Košta oko 28 KM.


Što se tiče skupljih brendova, tu je izbor već teži. Moje najveće razočarenje tu je bila Chanel Hydramax tonirana krema, koja košta oko 90 KM za 50 ml (pakovanja toniranih krema su najčešće 50 ml)  i od koje sam očekivala mnogo, ali dobila sam efekt onako prljavog lica, perutanja i bježanja boje. Opet naglašavam, možda je do moje kože, ali meni zaista nije odgovarala:
Čitala sma mnoge recenzije toniranih krema i vidim da su Clarinsove i Lancome kremice jako hvaljene, ali ja nakon ovog razočarenja sa Chanelom sam odlučila da se vratim onoj u koju imam povjerenja: Shiseido tonirana krema. Dolazi u pakovanju od 50 ml i ima zaštitini faktor 20. Jako je kremasta, nije vodenasta, daje fin sjaj licu i čak donekle i pokriva. Znala sam je nositi i za večernje izlaske, to jeste potpuno zamijeniti puder.

Ona dolazi u 4 nijanse i u našim parfumerijama košta oko 75 KM, ali se na http://www.strawbery.net/ ili http://www.ebay.com/ može naći za oko 55 KM (poštarina uključena) .

U jednom postu je naravno nemoguće predstaviti sve tonirane kreme jer i one na tržištu se pojavljaju kao i svi drugi kozmetički proizvodi, pa za danas toliko, a neke druge prilike spomenem još neke.

Read more...

Nekad i sad

>> subota, 2. travnja 2011.

Iako živim u malom gradu za svjetske standarne (Sarajevo) i ne treba mi dugo vremena od kuće do posla, svako jutro kada krenem na posao posmatram žene, djevojke, curice i njihov način oblačenja, šminkanja za posao, školu, fakultet.

Iako viđam svašta i nekad ne mogu da se načudim kombinacijama, potrudiću se da u par pisanja napišem o tome šta se nosilo nekad i šta bi se trebalo nositi sada i a šta je sada veliko ne.

Moja omiljena...šminka.

Jučer ujutro sam vidjela djevojku koju znam XY godina iz grada..taman ten, smeđa kosa. Ono što svaki put primjetim na njoj jeste da se šminka na potpuno isti način već 15 godina. Kao što se mijenja moda po pitanju garderobe, cipela...tako se mijenja i moda u šminkanju. Ne tvrdim da bi svi trebali pratiti modne trednove i biti IN, ali ipak...
Ono što mi izbija oči kod nje je smeđi mat karmin. Evo jednog primjera iz devedesetih kad su za tri djevojke korišteni skoro pa isti karmini


Njih tri su lijepe i mlade pa šta god staviš na njih ne mogu izgledati ružno ali morate priznati da je ovo outdated.

Evo slavne glumice sada...nadam se da primjećujete razliku u načinu šminkanja. Tamniji ten, usne nude, obrve malo deblje.



Neću reći da je sada ljepša ali trenutno je ovo u modi. A nešto i sumnjam da će se ono gore vratiti.
Naravno, ne moramo svi imati tamniji ten. Lično ja se ne sunčam jer imam alergiju na sunce. Ponekad stavim kremu za samotamnjenje i to kvalitetnu da ne bi požutila :)

Znači, izbacite mat smeđe karmine iz nesesera. Ako se šminkate tako da su izražene sjene i da volite boje na očima onda kupite sjaj, labelo, karmin water shine. Nešto što će istaknuti vaše usne, ali neutralno.



Ukoliko volite jači karmin, neka to bude crveni, tamno crveni ili eventualno tamno ciklama. Zavisi koji ste tip po bojama. Ukoliko stavljate tamni karmin onda na oči stavite eyeliner i maskaru. Bez sjena bi bilo najbolje. Na donji kapak samo maskara bez olovke. Dobro začešljajte/popravite obrve i stavite malo rumenila.



Do čitanja...Michun

Read more...

Micelarne otopine.

>> petak, 1. travnja 2011.

Inace imam mnogo problema sa tenom, masnu ali dehidriranu kozu lica, koja reaguje na sve zivo, cak i stvari koje su drugim ljudima najnormalnije.

I ja sam se, kao i svi, umivala vodom sa cesme, i nikad mi nije ni palo na pamet da mozda to ima veze sa mojim problemima i problemcicima. Negdje sam naisla na clanak da hlor iz vode moze utjecati na ten, pa sam odlucila da cu se prestati umivati vodom sa cesme...i tu je nastao moj problem.

Sta da koristim umjesto vode a da jos uvijek imam osjecaj da mi je cisto lice i da se ne moram umivati poslije?

Probala sam prvo sa zelenim cajem. Prokuhana voda, zeleni caj...Ali nije mi se svidio onaj osjecaj da jos uvijek nisam dovoljno cista po licu nakon sto se umijem s tim.

Probala sam termalnu vodu, i dok je bilo bolje, opet sam imala osjecaj da mi nesto fali.

Na kraju sam naisla na micelarne otopine.

Eh sad, ja nisam dovoljno strucna da objasnim sta je tacno micelarna otopina, ali kako ja to shvatam, micele su otprilike elektricno nabijene koloidne cestice (lebde) u rastvaracu - u mnogo slucajeva vodi. U kontaktu sa kozom micele povlace prljavstinu i masnocu sa nje u svoju unutrasnjost, a pri tome ne ostaju na licu, i nije potrebno nikakvo pritiskanje, povlacenje koze ni nista slicno, dovoljno je samo blago preci povrsinu koze blaznicom natopljenom micelarnom otopinom.

Ja sam probala samo jednu vrstu, Avene micelarni losion, i on mi je dobar.
1. Nemam nikakve negativne reakcije na nju. (meni je to eliminatorno)
2. Super skine sminku s lica - osim maskare, ali maskaru skinem vodom ili dvofaznim skidacem.
i
3. Volim Avene proizvode jer Avene ne testira na zivotinjama.

Poslije nemam osjecaj da bih se trebala umiti, obrisem se samo peskirom po licu jer ne bi da mi se upija to u lice.

Cijena je nekih 30tak KM za 400ml, ne trosi se nesto posebno brzo, a ja cak i ne stedim. Ona od 200ml se jednostavno ne isplati kupiti jer dodje samo par KM manje od ove od 400ml.

Kod nas se ima jos uzeti i Vichy micelarna otopina, generalno ne volim Vichy proizvode jer smatram da su prejaki, pogotovo za osjetljivu kozu, tako da to i ne namjeravam isprobati. Mislim da ima kupiti i Uriage, to svakako budem pogledala.
Ako mi pod ruku dodje Biodermin Sebium (trenutno ga nema kupiti kod nas), to cu svakako probati, a i Nuxe mi zvuci privlacno.

I za kraj, jesam li primjetila razliku od kada se ne umivam vodom sa cesme? Pa, necu reci da je samo to zasluzno, ali ono sto mogu reci je da mi odavno ten nije bio ovako cist. Medjutim, ima tu i drugih faktora o kojima budem pisala drugi put.

Read more...

Četke naše nasušne :)

Evo od mene prvi post i to o nečemu iz ličnog iskustva…nisam profi sminker pa onda ako i kiksam nek’ mi se ne zamjeri. Prenosim iskustva sto ne znači da je u teoriji šminke ispravno.


Spužvice koje dobijemo u sjenama se raspadnu za 10 dana ili spadnu sa plastike, onda se prljaju, izgubiš ih, odlete pod kauč i na druga mjesta.

Ko god želi i voli da se šminka treba da uloži u set četki. Četke se koriste za nanošenje svega što ide na lice.

Kako izabrati četke. Naime, sintetika je dobra ali za nanošenje tečnih pudera, sjena koje su dry/wet i krem sjena. Ako ih dobijete u setu koji zbavite, dobro i jeste…ako ne i ne trebaju vam.
Četke od prava dlake su obično od kozije dlake ili dlaka od ponija. Ne ubiju životinju, samo joj recnu rep :)

Da bi ste se fino našminkale potrebno vam je 5 četki. Pa idemo redom…

Četka za puder, treba da bude dovoljno velika da možete dva tri poteza da naneste puder u prahu/kameni puder.


Četka za rumenilo, malo manja i može biti sječena ukoso zbog nanošenja rumenila. I jedan tip za rumenilo...nemojte molim vas stavljati rumenilo do kose. Rumenilo se sada stavlja loptice kad se nasmijete i samo mrvicu prema kraju lica.



















Četka za sjene. Ovakva vrsta je odlična, jer mozete cijeli kapak namazati s njom. I mekana je, ne grebe po oku.





















Ova ista ali manja nam treba za sjenčenje odn. nanošenje tamnijih sjena i sjenčenje.



















I na kraju moja omiljena, četkica za razmazivanje ili poznata blending brush. U modi šminkanja je nedopustivo da se vidi prelaz kod sjena...pa vam ova četka služi da razmažete prelaze. Možete staviti malo bijele/bež sjene i onda rastrljati sjenu ili samo suhom četkicom.


























E sad kupovina istih...skupe MAC, Sephora. Ko može da priušti...
Obični plebs: e.l.f. veoma dobre i veoma jeftine iz ličnog iskustva. Ali ne mineralne, mineralne su sve koliko sam vidjela od umjetne dlake. I možete na ebay za nekih 20 do 30 USD kupiti fin set. Marka je nebitna, samo pazite da je prava dlaka.

http://www.eyeslipsface.co.uk/

Održavanje četki. Operete ih toplom vodom i sapunom za lice ili baby sapun.

Read more...

About This Blog

Blog template by simplyfabulousbloggertemplates.com

Back to TOP